Stichting Paardenmarktcomité Vianen, Benedictushof 63, 4133 AH, Vianen

Vrije schooldag tijdens de paardenmarkt

Het paardenmarktcomité vindt het zeer wenselijk dat middelbare scholen buiten de gemeente de leerlingen uit Vianen op woensdag 11 oktober vrijaf geven.

Ze kunnen dan deelnemen aan het ringsteken en de paardenkeuringen en zetten daarmee een eeuwenoude traditie voort.

De leerlingen uit Vianen die toch vrijaf willen krijgen desgewenst van het Paardenmarktcomité een aanbevelingsbrief mee naar school. “De Paardenmarkt bestaat uit tradities en het is dan ook niet voor niets dat wij in 2013 als 25e lid geplaatst zijn op de lijst van Nationale Inventaris Cultureel Erfgoed Nederland. Om deze kwalificatie in stand te houden heeft het Paardenmarkt Comité als organisator van de jaarlijkse paardenmarkt de jeugd, dus de toekomst nodig.”

De traditie wordt volgens het Comité bedreigd doordat de jeugd vanaf 13 jaar niet aanwezig kan zijn. “Als bestuur van het Paardenmarkt Comité voelen wij dat als een groot gemis. Wij missen hierdoor de jonge deelnemers en dat is nou juist onze toekomst. Het is dan ook zeer jammer dat zij niet meer kunnen deelnemen om hun hobby met- en passie voor hun paarden te tonen op deze unieke dag.”

Het Paardenmarkt Comité vraagt begrip van de school om de deelnemers vrijaf te geven. “Natuurlijk hebben wij begrip voor de scholen dat zij niet voor ieder wissewasje vrij kunnen geven, maar de Paardenmarkt is een eeuwenoude traditie die niet verloren mag gaan.”Het Paardenmarkt Comité is bereid, als dat gevraagd wordt, om een aanbevelingsbrief aan de Viaanse leerlingen mee te geven, die zij dan kunnen afgeven aan de schooldirectie. De brief kan worden aangevraagd op e-mailadres secretariaat@paardenmarktvianen.nl

11 september 2017